Tankar kring stress

682 1024 admin
  • 0

Helgen gick fort, men var väldigt trevlig. Nu är det redan onsdag och en ny yogavecka har börjat. Tyvärr mådde jag inte så bra i måndags. Jag hade migrän och var tvungen att vara hemma en stund på eftermiddagen trots att jag planerat att gå på ett möte. Det var tråkigt, även om det händer väldigt sällan (som tur är).

Ja, ibland får man acceptera att kroppen säger ifrån. Jag har haft en intensiv period och känt mig stressad för att jag inte haft tid för det jag planerat. Jag har funderat mycket på stress och hur den uppkommer. Naturligtvis är det lite olika för varje person, men jag tror att många faktorer är liknande för alla. Jag märker att min stress egentligen är oro. Oro att jag inte skall prestera tillräckligt bra eller hinna det jag verkligen måste göra.

Saken är dock den att man bara har den tid man har, varken mer eller mindre och sedan gäller det bara att göra det bästa av den situation man befinner sig i. Ibland kan man inte hjälpa att man får tidsbrist (oförutsedda saker händer, som att barnen blir sjuka eller att man själv kanske får problem på något sätt)  och ibland handlar det om självförvållade felprioriteringar. Vad det än beror på, så är man till syvende och sist i en situation som man måste göra det bästa av. Genom att försöka tänka så, så öppnar man förhoppningsvis upp för ett mer “lösningsorienterat” tänkande. Det låter kanske klyschigt, men jag kommer hela tiden tillbaka till det hur mycket jag än tänker och funderar på hur man skall hantera stressiga situationer på bästa sätt.

Problemet är dock att man inte riktigt orkar tänka “lösningsorienterat” just för att man är så trött och stressad. Jag tror det finns två saker att göra i en sådan situation. Det första är att sätta sig och punkta ned det man verkligen behöver göra och att försöka prioritera bort det som inte är nödvändigt. Jag tror att det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Man måste (och kan inte) vara perfekt på alla plan. Nästa steg är att planera in sina prioriteringar på ett så realistiskt sätt som möjligt och inte glömma att också planera in pauser och vila.  Det kan kännas helt omöjligt att göra det om man har mycket omkring sig, men jag tror ändå att man vinner på det i längden. Pauser då man har tid att slappna av tio minuter eller en kvart eller kanske träna yoga eller röra på sig på något annat sätt en liten stund öppnar upp för nya tankebanor och ett vidare perspektiv och har man tur ser man lösningarna klarare efter det.

Det är naturligtvis en sak att tänka så här och sedan en annan att göra det, men man måste vara rädd om sig själv! Glöm inte det!

Önskar er en trevlig onsdag!

Namaste,

Johanna

19nov14.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.