Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder !

577 1024 admin
  • 0

Usch vad det har regnat ute idag. Jag har varit inne hela dagen och till och med gjort mitt yogapass inomhus, vilket var första gången på hela sommaren. Lite ledsamt, men bara att acceptera. Det är tråkigt att sommaren inte varit bättre. Jag är tacksam att vi var i Spanien och Portugal några veckor och fick både bad och sol. Det var välgörande på många sätt.

Men trots det regniga och lite kalla vädret kan man vara utomhus. Igår såg jag en jättefin regnjacka när jag var i Stenungsund och uträttade några ärenden. Den var en Odd Molly (http://www.oddmolly.se/new_arrivals/monsoon-rainjacket)  och kostade lite mer än jag ville lägga ut, men kanske önskar jag mig en i födelsedagspresent. Eftersom jag alltid cyklar in till stan, så använder jag regnkläder väldigt ofta och jag tycker det är så tråkigt att de generellt är så fula. Även om man cyklar vill man ju se  välklädd ut när man kommer till jobbet.

När det gäller att vara ute i naturen, så läste jag precis en intressant artikel på nätet (http://well.blogs.nytimes.com/2015/07/22/how-nature-changes-the-brain/?smid=pl-share&_r=0). I den står det att människor som bor i stan löper större risk att drabbas av oro och depression och andra mentala problem. Orsaken verkar delvis vara att nivån av stresshormoner sänks när man är ute i naturen.

I artikeln nämns en studie som gjorts vid Stanforduniversitetet, som undersökt vad som händer när människor promenerar 90 minuter antingen genom en tyst park eller bredvid en trafikerad motorväg.  I fokus stod hur mycket de som var med i undersökningen grubblade över olika problem före och efter promenaden. När man grubblar fokuserar man på det som är fel i ens liv och kommer ofta in i negativa tankebanor som är svåra att bryta. Grubblerier kan därför, enligt artikeln, leda till depression.

I undersökningen visade det sig att personerna som promenerat i parken inte funderade lika mycket på de negativa aspekterna av sina liv som de som promenerat i närheten av motorvägen. Intressanta resultat!

Naturligtvis finns det mycket mer att forska om när det gäller det här (Hur länge bör man vistas i naturen för att få den här effekten och vad är det exakt i naturen som gör att man får den här effekten?), men precis som det står i artikeln så kan man i alla fall testa att gå en promenad i en park eller i skogen om man känner sig stressad eller orolig. Förhoppningsvis ger det en mer energi och får en att känna sig gladare.

Namaste,

Signatur

 

 

 

25juli15

Leave a Reply

Your email address will not be published.