Att inte jämföra sig med andra – vecka två

150 150 admin
  • 0

Idag skall vi fortsätta med vårt höft- och ryggtema i yogan. Det blir ungefär samma sekvens som förra veckan, men jag tänkte ha lite extra fokus på ”Adho mukha svanasana” eller ”hunden”, som den heter på svenska.

I förra veckan frågade en elev mig angående nackont i samband med den positionen och vi skall därför repetera olika viktiga punkter att tänka på.

Vi fortsätter också med temat: ”Att undvika att jämföra sig med andra” och då menar jag på ett negativt sätt, dvs. att man känner sig mindervärdig och misslyckad. Som jag skrev (och pratade om på yogalektionerna) förra veckan, så är det naturligt att vi jämför oss med andra, men jag tror att det är bra att försöka undvika så långt det går. Det är inte lätt och jag jämför mig själv ofta med andra, men då försöker jag påminna mig om hur negativt det är och att det bara gör mig ledsen och missnöjd.

Jag läste precis på en blogg (http://www.becomingminimalist.com/compare-less/) om att jämföra sig med andra och vilka nackdelar det ger oss i livet.

Bloggförfattaren tar upp nio olika punkter, som jag tänkte återge här:

1. Jämförelser är alltid orättvisa (vi jämför våra sämsta sidor med andras bästa).

2. Jämförelser kräver någon typ av mått (men allt går faktiskt inte att mäta).

3. Jämförelser tar viktig tid för oss (som kan användas till annat).

4. Du är unik (och kan därför inte jämföra dig med andra på ett rättvist sätt).

5. Du har inget att vinna, men väldigt mycket att förlora (för när du jämför dig själv med andra försvinner din passion och vilja att nå de mål du satt upp för dig själv).

6. Det finns ett otaligt antal sätt du kan jämföra dig med andra, (så även om du kanske anser att du nått framgång på ett område finns det ett annat du inte nått lika långt och därför är sämre än någon annan på).

7. Jämförelser fokuserar på fel person (det enda du kan ändra på är ditt eget liv, så fokusera på det istället för på andras)

8. Jämförelser resulterar ofta i att du tycker illa om andra (och dig själv).

9. Jämförelser tar bort glädjen i livet!

Genom att tänka på det som nämns i listan ovan, så blir det lättare att motivera oss att faktiskt strunta i att jämföra oss själva på ett negativt sätt med andra. Istället så kan man försöka vända på det och se andra som en inspiration. Om de kan göra något, kan du också försöka. Skapa förebilder, som du kan lära av istället för att jämföra dig och känna dig sämre!

Ha en fin tisdag!

image

Leave a Reply

Your email address will not be published.