Kan hälsosam kost mildra depressioner?

admin
  • 0

I en artikel från Sydney Morning Herald (http://www.smh.com.au/lifestyle/diet-and-fitness/diet-may-help-beat-the-blues-20121110-294u3.html) berättar författaren att en stor australisk studie skall genomföras för att se om depressioner kan lindras med hälsosam kost. Deltagarna i studien kommer att följa en medelhavsdiet med mycket grönsaker, frukt, baljväxter och fisk.

Det har redan visats i tidigare studier att det finns ett samband mellan hälsosam kost och en minskad risk att drabbas av depression, men det här kommer att vara den första studien som gör ett fullskaligt försök att undersöka om en hälsosam diet kan mildra symptomen efter  en depressionsdiagnos.

Om den här studien visar positiva resultat kan det betyda att människor som lider av depression behöver ta färre mediciner i framtiden.

I artikeln står det vidare att en tredjedel av alla som lider av depressioner inte svarar på varken antidepressiv medicin eller psykoterapi och här kan kosten bli en nyckelfaktor.

Dieten kommer att var något annorlunda jämfört med den traditionella medelhavsdieten på så sätt att den innehåller lite rött kött. Vidare menar docenten som intervjuas i artikeln att de vill lägga tonvikten på fisk som innehåller mycket omega-3, gröna bladgrönsaker som innehåller mycket folater samt baljväxter (till exempel linser och bönor) samt fullkorn och nötter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.