Meditation och minne

admin
  • 0

I dag tänkte jag fokusera kort på meditation. I en artikel som jag läst från Washington Times (http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/communities-health-and-science-today/2012/nov/12/meditation-memory-loss-alzheimers-and-aging/) diskuteras hur just meditation kan förbättra minnet.

Som exempel ges en studie som Thomas Jefferson universitetet utfört. Enligt Medical News Today visar denna att meditation kan avhjälpa minnesförlust. Genom att meditera ökar blodflödet till viktiga områden i hjärnan och kognitiva funktioner förbättras också. Dessutom var de personer som deltog i studien mindre stressade och förvirrade.

I artikeln diskuteras vidare faktumet att många människor unga som gamla vägrar att prova meditation, eftersom de känner att de inte kan relatera till “new age” och den stereotypa bilden av de människor som traditionellt representerar denna rörelse. Den stora utmaningen blir då att försöka övertyga gemene man om hur bra och enkelt det faktiskt är att meditera.

Vidare diskuteras att hemligheten bakom framgångsrik meditation faktiskt handlar om att göra det till en daglig rutin. Artikelförfattaren menar också att meditation tillsammans med social interaktion och lättare fysisk träning kan hjälpa äldre att få ett bättre minne.

Detta är för de flesta av er säkert inget nytt, men något som är värt att tänka på. Jag kan själv relatera till problemet att hitta en rutin när det gäller meditationen. Det är som småbarnsmamma och förälder svårt att hitta en regelbunden tid att sitta ned en stund. Ofta blir man avbruten eller så är man väldigt trött när barnen sover. Jag försöker att experimentera med olika tider för att hitta det som passar mig bäst och jag tror också att det är jätteviktigt att vara flexibel. Med familj och barn händer det hela tiden oförutsedda saker och då gäller det att planera om och hitta nya lösningar. Det är en utmaning, men om man försöker att vara positiv, så löser det sig för det mesta.

Nu skall jag sätta mig och meditera en stund!

Namaste,

Johanna  

Leave a Reply

Your email address will not be published.