Om vanor

577 1024 admin
  • 0

Igår skrev jag om att skapa sin dagliga yogarutin och efter det så har jag stött på en hel del artiklar om vanor och rutiner. Ibland är det konstigt hur man börjar fundera på något och så dyker det upp lite varstans, där man inte räknar med att upptäcka det. Jag lyssnar också just nu på boken “Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives” av Gretchen Rubin, som behandlar just vanor.

Vanor är något som intresserar mig mycket och som jag också skriver om i det manus jag håller på att arbeta med. Orsaken att vanor fyller mitt intresse just nu är att jag mer och mer inser hur viktiga de är för hur man lever livet. Det är så lätt att tro att man kan styra allt med sin viljestyrka, men oftast går inte det och det var därför jag skrev igår om hur betydelsefullt det var för mig att etablera en yogarutin, eftersom det har lett till att jag verkligen unnar mig stunden att yoga.

Det är spännande när man inser hur mycket som verkligen går på rutin i livet. Jag har till exempel märkt hur jag automatiskt handlar på vissa sätt i vissa situationer även om det beteendet egentligen inte leder till några positiva resultat. Ett typiskt sådant exempel är hur man ofta beter sig när man är trött. Istället för att gå ut och gå en promenad eller att göra en kort yogasekvens eller kanske till och med lägga sig ned och sova en kvart (om man har möjlighet), så äter man något sött. Visst kan man unna sig det lite då och då, men det är ju ingen handling som är direkt positiv för en själv.

Vissa ovanor får man kanske stå ut med hos sig själv, medan andra är värda att försöka att bli av med. Jag har några som jag själv jobbar på och vi får se hur det går…

Några vanor som jag dock är nöjd med är att jag nästan alltid mediterar varje morgon och sedan springer eller yogar. Det har blivit en vana som jag måste göra för att må bra. På fredagar är det dock lite svårt eftersom jag har morgonyoga med mina elever redan kl. 6.30. På de mornarna brukar jag istället meditera och yoga lite senare, men jag märker då hur svårt det är att hitta tid, eftersom jag inte har en fast rutin att följa de dagarna.

Nu skall jag göra en grön smoothie och göra i ordning mig inför yogan som börjar om en timme drygt. Att dricka en grön smoothie om dagen är en av de vanor jag vill skapa för mig själv. Jag har gjort smoothies i säkert tio år nu och ofta med spenat eller grönkål, men på något sätt går det i perioder och det är svårt att hitta en fast rutin för dem. Kanske är det så att jag förlitat mig på min viljestyrka och tänkt att jag inte behöver skapa en rutin för jag skall göra dem ändå, men så kommer eftermiddagen och man är lite trött och sötsugen och då är kanske inte en grön smoothie det man gör i första hand, eller vad tror ni?

Namaste,

Johanna

P.S. Här är beviset! Det blev en grön smoothie idag i alla fall (grönkål, äpplejuice och mango).

19mars15

Leave a Reply

Your email address will not be published.