Att jämföra sig med andra

1024 683 admin
  • 0
Idag när jag tittade ut genom mitt köksfönster såg jag snödroppar i vår grannes trädgård. Underbart! Snart är våren här!
 
Ikväll har jag yogaundervisning igen. Den här veckan handlar temat om att jämföra sig med andra. Att göra det är ett naturligt beteende, eftersom vi har ett behov att vara en del av gemenskapen och vi lever ju i ett sammanhang med andra människor runt omkring oss.
 
Psykologen som jag skrivit om förut, Sonja Lyubomirsky, berättar i sin bok ”The How of Happiness” att det till viss del kan vara bra att jämföra sig för det kan leda till att vi förbättrar vår situation och inspireras, men tyvärr är det ofta inte det som är resultatet av våra jämförelser.
 
Hur framgångsrik man än är, så finns det alltid någon att jämföra sig med som är bättre. Man kan aldrig ”vinna”. Därför menar Lyubomirsky att man inte kan vara ”lycklig” samtidigt som man jämför sig med andra. I sin forskning har hon funnit att människor som anser sig lyckliga glädjer sig åt andras framgång och tycker synd om sådana som råkar i svårigheter. Människor som inte anser sig lyckliga å andra sidan känner sig ofta sämre när någon lyckas och lättade när någon misslyckas.
 
Så vad kan man göra för att hantera hela ”att jämföra sig med andra-syndromet”? I en artikel i ”Psychology today” (https://www.psychologytoday.com/blog/communication-success/201409/how-stop-comparing-yourself-others-and-feel-happier) föreslår författaren Preston Ni att man behöver lära sig att se hela bilden av människor runt omkring sig. Deras liv ser kanske ”perfekta” ut, men när man skrapar på ytan, så har dessa människor liknande problem som en själv.
 
I stället för att jämföra sig med andra menar Preston Ni att man borde fokusera på sina egna styrkor och det man själv har att ge och sedan att utveckla det. Helt enkelt att koncentrera sig på det man verkligen vill och inte göra något för att imponera på andra eller för att uppnå objektiv status. Inte heller det är enkelt, men med hjälp av yogan kan det bli tydligare vad man egentligen vill göra och vad som är ens sanna själv: avskalat från förväntningar från omgivningen och kanske också från en själv. Det händer förstås inte första gången man yogar, men allt eftersom man fördjupar sin utövning kommer man lite närmare den kärnan…
 
Ha en fin tisdag!
Signaturebest
23feb16b

Leave a Reply

Your email address will not be published.