Fler höftöppnare

1024 683 admin
  • 0

Vilka fantastiska dagar det har varit här i Göteborg. Så vackert väder! Jag har haft en trevlig helg med besök av min mans barndomsvän från Schweiz och en halvdag på bokmässan igår. Som vanligt var det jätteroligt att se så många bekanta ansikten och att spana in nya böcker. Intressant var det också att lyssna på Ernst Kirchsteiger, Niklas Källner och Anna Lindman, när de diskuterade livets stora frågor. Jag blev lite nyfiken på Ernst nya bok: ”Lyckan i det lilla”, så den skall jag nog försöka att låna på biblioteket.

Jag har fem intensiva arbetsdagar på universitet framför mig, så idag har jag ägnat kvällen åt att förbereda yogan för imorgon och på torsdag, fredag.

Vi kommer att fortsätta att fokusera på höftöppnare. Som ni kanske kommer ihåg från förra veckan, så skrev jag att nästan alla yogapositioner är höftöppnare, eftersom det är så många som ca. 20 muskler som är involverade när vi ”mjukar upp” höfterna.

Orsaken att man är stel i höfterna kan bero på att vi sitter för mycket eller att vi håller på med vissa sporter som gör att våra muskler är mer utvecklade kring höfterna.

En annan intressant orsak kan vara hur vårt skelett ser ut. Jag läste precis en spännande artikel om bland annat detta (http://www.ekhartyoga.com/blog/yoga-hip-openers). Just skillnader i skelettet skulle kunna förklara att jag sett  att redan små barn har olika lätt att göra vissa höftöppnare. Det betyder dock inte att man inte kan arbeta med höftöppnare om man har en viss uppbyggnad av skelettet, utan bara att vissa positioner kommer att vara  svårare för oss än andra.

 Jag tog också upp att man traditionellt inom yogan säger att man lagrar negativa känslor och erfarenheter i höfterna och att genom att öppna upp dem, så kan man kanske frigöra dessa och må bättre. I artikeln jag nämnde ovan, så skriver författaren också om detta och menar att vi är födda med reflexen att aktivera höftböjarna i samband med ”flykt- eller kampresponsen” för att vi skall kunna lägga oss i fosterställning. En av höftböjarna ”psoasmuskeln” har  dessutom en koppling med diafragman, så när vi spänner den här muskeln, så finns det, enligt artikeln,  en risk att andningen blir begränsad.

 Artikelförfattaren menar också att det sättet vi närmar oss höftöppnarna kan vara en spegel av hur vi närmar oss andra svårigheter i livet. Precis som med svårigheter i vardagen, så är det så med höftöppnarna att vi oftast inte vinner genom att gå snabbt, otåligt och aggressivt fram. I stället behöver vi lära oss att mjukna och närma oss långsamt för att få bästa effekt.

 Ha en bra måndag!

Signatur

IMG_8994

Leave a Reply

Your email address will not be published.