Inversioner och att ändra perspektiv

150 150 admin
  • 0

Det är dags för en ny yogasekvens och ett nytt tema. Förra veckan var vårt fokus styrka och hur det kan vara skönt att känna styrkan i kroppen när man är orolig för något eller stressad. Jag pratade också om att det kan vara bra att ha ett mantra att säga till sig själv i sådana situationer.

Den här veckan skall vi flytta vårt fokus till inversioner. Inversioner kan kännas väldigt läskiga. Jag kommer ihåg för ungefär sex år sedan. Jag hade hållit på med yoga ganska länge, men alltid undvikit att stå på huvud och händer. Jag tyckte det var obehagligt att stå på huvudet och att stå på händer hade jag inte gjort sedan jag var barn. Jag vet inte vad det var för som gjorde att jag inte ville vara upp och ned, men jag tror att den största anledningen var att jag inte ville tappa kontrollen och ramla.

Nu har det gått några år och jag försöker att göra både huvud- och handstående varje gång jag yogar. Tyvärr är jag fortfarande lite rädd för att göra handstående ute på golvet, men jag har inte gett upp. En dag hoppas jag klara det också. Min inställning är att nästan allt  i livet handlar om övning, så genom att fokusera och verkligen yoga regelbundet kan man utveckla mycket (om man är intresserad av det förstås).

Varför skall man då göra inversioner? För det första är det bra att veta att inversioner inte bara handlar om hand- och huvudstående. Hunden är också en inversion. Alla positioner där huvudet är lägre än hjärtat kallas inversioner. Men frågan kvarstår: Varför skall man stå upp och ned? Det finns många orsaker.  En artikel från Ekhartyoga (.http://www.ekhartyoga.com/blog/all-about-yoga-inversions) nämner följande:

a) Inversioner stärker kroppen.

b) De lär oss att dra in emot mittlinjen (eftersom det hjälper oss att hålla balansen).

c) De hjälper också cirkulationen, så att du får extra mycket syresatt blod till bland annat hjärnan.

d) Dessutom är de bra för lymfsystemet. Inversioner sägs också förbättra humöret (och det kan ju behövas ibland!).

Temat som jag valt i samband med inversioner är att inte glömma att ibland byta perspektiv. När vi står upp och ned ser vi allt på ett nytt sätt. Det är viktigt att göra i vardagen också. Allt för ofta glömmer vi att man nästan alltid kan skifta sitt perspektiv. Speciellt nyttigt kan det vara att ”zooma ut”. När något känns jobbigt och besvärligt är vi ofta närsynta i vår observation av det som händer. Flyttar man fokus bort ifrån sig själv ser det dock många gånger annorlunda ut. Det är inte lätt alla gånger, men det kan vara värt att försöka.

Ha en fin tisdag!

Namaste,

Signaturebest10nov15a

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.