Styrka och balans

683 1024 admin
  • 0

Efter att ha jobbat med stående positioner, vridningar, höftöppnare och nu sist bakåtböjare kommer vi att fokusera på balanser lite extra den här veckan och betrakta och uppmärksamma stadigheten, styrkan och stabiliteten inom oss.

Något jag kommit att inse mer och mer är hur livet verkligen är en ”berg och dalbana”. Vi luras ofta av det vi ser i (sociala) medier och tror att vi kan uppnå ett perfekt liv, men verkligheten fungerar inte så. Det kan kännas som om vi har kontroll och att en situation är på ett visst vis, men så händer något som får vår tillvaro att svaja. Det behöver inte vara något allvarligt, men det påverkar oss.  Mycket i livet kan vi styra genom att till exempel vara förberedda, lyssna och vara empatiska mot människor runt omkring oss, men vissa saker är utom vår kontroll. Det betyder inte att vi behöver se livet som något svårt och dåligt, utan det handlar mer om att utifrån detta faktum lära oss att hantera det.

Jag tycker att yogan har hjälpt att hantera livets upp- och nedgångar. Hur då kanske du undrar? Jo, jag tänker på tre olika sätt:

  • Genom meditationen och asanautövningen blir de egna känslorna och tankarna tydligare och mer översiktliga. När man fokuserar på det man gör här och nu, så handlar man inte längre automatiskt. Man blir bättre på att inte agera så snabbt utan kan faktiskt ifrågasätta sina egna reaktioner och på det sättet tänka mer långsiktigt och stärkande.
  • Om man stillar sinnet och fokuserar inåt blir det också tydligare för en själv vad man faktiskt har i livet att vara tacksam för. Man uppskattar det man har och det leder också till en känsla av lugn.
  • Ett annat sätt att behålla balansen när det är mycket som händer i livet och där yogan kan hjälpa till är att känna stabiliteten i kroppen. Jobbar man med den rent fysiska styrkan känner man sig ofta också starkare mentalt. Det betyder inte att man skall hålla skenet uppe eller vara falsk, utan bara att stärka sig själv för att orka ta sig igenom det som är jobbigt för tillfället.

Har ni några andra sätt som ni tycker att yogan hjälper er att hantera svårigheter på så får ni gärna skriva det i kommentarsfältet här nedan.

Namaste,

Signatur

 

22okt15

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.