Yoga och reumatism

683 1024 admin
  • 0

Igår hade jag en halvdag på universitetet och sedan umgicks jag med mina barn som hade studiedag, så igår hade jag inte mycket tid att jobba med yogan. Senare idag väntar däremot fyra yogapass och innan dess behöver jag förbereda och jobba med mina andra projekt, så det kommer att vara en lång (men rolig) dag.

I tisdags fick jag två frågor efter mina yogapass och den första tänkte jag försöka besvara här. Den gällde reumatism och yoga. Jag är själv inte medicinskt utbildad och mitt råd är att först och främst fråga sin läkare, eftersom han/hon känner till dig och vad just du behöver. Jag försökte dock att kolla upp information på nätet och det fanns naturligtvis mycket att läsa. Jag läste två artiklar (http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/exercise/workouts/yoga/yoga-benefits.php och http://food.ndtv.com/health/yoga-could-be-the-answer-to-dealing-with-arthritis-1218293) och i bägge står det att det kan vara välgörande med yoga om man lider av reumatism. Det man måste tänka på är dock att om man har stora bekymmer kan det vara bra att gå på privatlektioner, där yogan är speciellt anpassad till de behov man har.

Enligt artiklarna hjälper yogan till att minska smärta i lederna, sänka stressnivån, förbättra sömnen, bygga muskler och förbättra balansen.

Något som jag tyckte var extra intressant var att människor som deltagit i studierna där de undersökte yogans påverkan på reumatismen, menade att smärtan visserligen inte minskat (kunde ha att göra med att studien inte var så lång), men att deras förhållande till smärtan däremot hade ändrats. De kunde hantera den bättre helt enkelt. Jag ser själv att yogan gett mig ett bättre förhållande till att hantera svårigheter och smärta (i samband med migrän till exempel). Något som är väldigt positivt!

Namaste,

Signatur

IMG_8913

Leave a Reply

Your email address will not be published.