Några tankar om meditation

683 1024 admin
  • 0

I morse sprang jag på löpbandet istället för utomhus eftersom det har börjat bli mörkt på mornarna nu. Efter att ha sprungit ute sedan i våras känns omställningen lite jobbig, men jag kommer att vänja mig. Mitt mål är att springa 10 kilometer varannan dag och sedan öka framåt våren igen när jag börjar förbereda mig för Göteborgsvarvet. Jag hoppas det skall gå bra, men idag känner jag mig faktiskt lite trött. Det tog på energin att springa klockan 6 på tom mage. Samtidigt är jag så glad för min rutin för utan den hade jag aldrig tränat så som jag gör. Eftersom jag utför min träning det första jag gör på morgonen ifrågasätter jag den inte utan gör den utan att tänka.

Något som jag dock är lite ledsen för är att jag kommit ifrån min regelbundna meditation. Jag mediterar ju en stund i samband med yogan, men hela våren satt jag 15 minuter stilla det första jag gjorde på morgonen och det fungerade jättebra, men så kom sommaren med andra rutiner och jag kom bort i från vanan. Naturligtvis är det inte någon som säger att man måste meditera varje dag, men jag märkte att det var välgörande för mig och jag läser hela tiden nya studier och artiklar som bevisar detta.

I dag läste jag till exempel en artikel skriven av Deepak Chopra i SF gate (http://www.sfgate.com/opinion/chopra/article/How-meditation-can-help-anxiety-6499435.php), som handlade om hur meditation kan hjälpa om man oroar sig mycket. Chopra nämner flera studier i artikeln, vars resultat visar just detta. Orsakerna är många, bland annat blir tankeflödet långsammare när man mediterar. Rent fysiskt har det också visat sig att de som mediterar regelbundet har en minskad aktivitet i den delen av hjärnan som kallas “amygdalan”, vilket gör att till exempel oro inte triggas igång så lätt.

För mig gäller det att hitta en ny rutin för min meditation och jag har några tankar kring det som jag skall försöka att utveckla den här veckan. Det är inte säkert att det lyckas, men jag skall försöka. Att sitta stilla femton minuter på morgonen borde inte vara så svårt, men när man redan har ett späckat schema, som de flesta av oss har, är det trots det inte lätt att genomföra. Vi får se hur det går!

Namaste,

Signatur

IMG_8910

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.