Bakåtböjningar

683 1024 admin
  • 0

Den här veckan har vi påbörjat ett nytt tema och en ny sekvens. Tidigare under terminen har vi fokuserat på stående positioner, vridningar och höftöppnare. Denna och nästa vecka är det dags för bakåtböjningar, Bakåtböjningar kan vara svåra för oss vuxna, medan barn ofta tycker de är lättare att utföra.

I boken ”Moving Toward Balance, 8 Weeks of Yoga with Rodney Yee” av yogaläraren Rodney Yee kan man läsa om bakåtböjningar. Han menar att det är emot vår instinkt att böja oss bakåt. Detta har att göra med att vi vill skydda våra viktiga organ, men även vår hals och vårt ansikte. Man kan därför nästan känna ett visst obehag inför att böja sig bakåt.

Rent fysiskt är bakåtböjningar bra att göra eftersom vi har en naturlig tendens att böja oss framåt. Många av oss sitter till exempel framåtböjda vid våra skrivbord när vi arbetar med datorn. Bakåtböjningar skapar då en balans i kroppen och gör också att vi övar upp ryggradens rörlighet.

Inom yogan säger man dessutom att bakåtböjningar är uppiggande och det är ju oftast inte fel. De flesta av oss känner att vi behöver mer energi i våra liv.

Yee hävdar vidare i sin bok att genom att vi gör bakåtböjningar, så visar vi oss villiga att vara helt närvarande och även att vara mer sårbara i våra liv. Vi blir helt enkelt tvungna att släppa de barriärer vi satt upp gentemot andra och visa ett mer autentiskt jag. Detta är också något som kan kännas lite läskigt. Vi lever i en värld där vi gömmer oss bakom mycket, så att ta ett steg bort från det kan kännas otäckt, men jag tror att det kan vara nyckeln till ett harmoniskare liv, så in med fler bakåtböjningar i yogan!

Namaste,

Signatur

IMG_9001

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.