Fokusera bättre

1024 683 admin
  • 0

Det är sista riktiga arbetsdagen innan jul för mig. Så här nära helgdagarna kan det vara svårt att koncentrera sig och att fokusera. Jag försöker alltid att börja alla mina dagar på samma sätt med meditation, dagboksskrivande och någon typ av träning. När jag mediterar på morgonen känner jag mig ofta väldigt fokuserad, men sedan under dagen händer något. Jag blir trött framåt eftermiddagen och det är lätt att humöret försämras och att jag tappar koncentrationen. I de lägena har jag en tendens att hoppa från uppgift till uppgift utan att riktigt slutföra någonting. Tiden går och när arbetsdagen är slut har jag visserligen gjort en del, men inte slutfört det jag planerat.

Idag satt jag med min planering för 2017 och ett av mina stora mål inför nästa år är att försöka att bli bättre på att just fokusera och slutföra uppgifter så fort som möjligt. Yogan och meditationen hjälper mig att hitta fokus, men ibland blir jag splittrad ändå och det vill jag förbättra.

Ett sätt att bli bättre på att fokusera är att ta pauser efter det att man arbetat en viss tid. Att sitta och jobba för länge i ett sträck är inte bra. Man kan sätta klockan på t.ex. 30 minuter och bestämma att man inte skall göra något annat än den uppgift man har framför sig under den tiden. Det kan också vara bra att stänga alla internetrelaterade fönster under tiden man arbetar, så att de inte lockar en till att kolla mejl eller annat under tiden man arbetar.

Meditationen har hjälpt mig att bli bättre på att bli  medveten om när mina tankar är någon annanstans än på mitt jobb. Det är fascinerande hur snabbt ens tankar vandrar iväg någon annanstans. Ofta har jag märkt att jag ser eller hör något och direkt associerar min hjärna det med något och så är tänkandet igång. Ibland leder det till bra idéer, men för det mesta är de där tankarna bara “skräp”, som inte är till någon nytta för mig.

Ett ytterligare sätt att bli bättre på att fokusera är att se varje arbetsuppgift som mindfulnessträning där man medvetet bara fokuserar på det man gör. Det går förstås inte i timmar i sträck och det är därför det är viktigt att ta regelbundna pauser, då man t.ex. yogar, dricker vatten, pratar med en kollega eller kanske tar lite luft, så att hjärnan sedan orkar fokusera igen.

Bilden är från en utav mina pauser under dagen (för att få mer energi för mitt skrivande). Buster ville vara med på kortet ;-)!

Namaste,

Leave a Reply

Your email address will not be published.