Att sakta ned

799 1024 admin
  • 0

Nu ikväll går mina tankar till de familjer som drabbas av den hemska flygkraschen i Frankrike. Det är så hemskt varje gång en sådan olycka händer…

Som jag skrivit om här tidigare, så har jag haft känslan av att tiden går så fort på sistone och det känns sorgligt, eftersom det ofta leder till att de fina stunderna bara går en förbi. För att motverka det har jag försökt att fundera ut några strategier för mig själv. Den första är att jag stannar upp så mycket jag kan under dagarna. Något som jag använder mig av är min “mindfulness bell” som jag laddat ned som app. Den plingar till en gång i timmen och påminner mig om att vara i nuet. Det är egentligen tokigt att man skall behöva ha en sådan påminnelse, men det hjälper faktiskt lite grand. 

Något annat som jag tycker är bra är att försöka fundera kring vad man tänker och säger till sig själv när det gäller tiden. Jag har märkt själv hur jag ofta stressar upp mig över att tiden inte räcker till och också säger till mig själv: “Jag har inte tid.” Nu försöker jag istället tänka: “Jag har tillräckligt med tid.” Att tänka så gör verkligen att jag upplever att tiden går saktare. Det är en skön känsla och skall försöka att fortsätta tänka så, så mycket jag kan.

En annan strategi är förstås att vara så mycket närvarande i nuet som man bara kan (inte bara när ”mindfulnessklockan” ringer). Det krävs träning för det och det är inte alltid lätt, men att bli medveten om att mindfulness kan påverka tidsuppfattningen är i alla fall ett första steg .

Ibland vill man förstås att tiden skall gå fort också. Jag tänker på jobbiga situationer, som man måste igenom av en eller annan orsak, men som man egentligen bara önskar vore över. De finns naturligtvis även för mig, men jag tror faktiskt att de kan bli lättare att ta sig igenom om man är närvarande i dem också. Det är i de tunga perioderna som man växer och utvecklas mest och är man närvarande i det, så är det kanske lättare att se att även det tunga har en mening (även om det ibland är väldigt, väldigt svårt att se den). 

Innan jag slutar här idag, så vill jag dela med mig av en inspirerande video som jag såg på Facebook häromdagen. Den handlar om världens äldsta aktiva kvinnliga body builder. Det är fantastiskt att se äldre aktiva människor och kvinnor som denna Ernestine visar att man trots en hög ålder kan prestera otroligt mycket. Titta gärna!

http://bcove.me/sm28v4af

Namaste,

Johanna

IMG_7312

Leave a Reply

Your email address will not be published.