Betydelsen av en stärkande inre dialog

756 1008 admin
  • 0

Det är en sådan där dag när energin inte riktigt infinner sig. Jag hade en trevlig förmiddag med en privatyogaelev, men sedan var det som om min entusiasm försvann. Jag är sötsugen och kan inte koncentrera mig. Även yogalärare har sådana dagar :-), men det går sakta framåt och jag hoppas ändå få gjort ungefär det jag planerat för idag. Onsdagar är  den dag jag inte har några fasta lektioner och då försöker jag jobba lite extra med skrivandet. Just nu håller jag på med bokomslaget för romanen, men den första korrekturen kom tillbaka igår, så jag skall titta igenom den också. Jag känner mig nervös inför allt med romanen, men försöker att hantera det så yogiskt jag  kan. Jag accepterar min nervositet (som så klart är naturlig- jag har aldrig skrivit och publicerat en bok förut), men försöker att inte fastna i rädslan och oron utan istället stärka mig genom sättet jag pratar till mig själv.

Att ha en positiv och stärkande dialog inom sig tror jag är något av det viktigaste som finns i livet. Jag menar inte att man skall säga till sig själv att man är störst, bäst och vackrast utan att man skall behandla sig själv med samma respekt som man behandlar andra och att man skall tala stöttande och stärkande till sig själv. Jag försöker lära mina barn det också. När de är negativa och säger att de är dåliga på något,  säger jag till dem att det är bättre att försöka ändra sin dialog och vara som en förälder till sig själv. Till exempel säga inom sig : “Det gick inte så bra på provet idag. Jag förstår att du är besviken och ledsen, men det är inte världens undergång. Du kan få hjälp och du kan förbättra dig.” En sådan dialog ger mer kraft och energi än att kritisera sig själv och man mår mycket bättre av den också. Det kan förstås vara abstrakt och svårt för barnen att förstå det om de är små, men jag tror att om man påminner dem med jämna mellanrum och fortsätter när de blir äldre kommer det att bli lättare att förstå. Det samma är med en själv. Det är viktigt att bli medveten hur man talar till sig själv och ett sätt att bli det är genom meditationen och yogan. Därefter kan man sedan öva sig på att bli lite snällare och mer stöttande mot sig själv (och andra) genom den inre dialogen. 

Namaste,

Leave a Reply

Your email address will not be published.