Första decemberveckan

1024 683 admin
  • 0
Nu är vi redan inne i december och har passerat första advent. Den här veckan slutar barnen sina kurser, men de vuxna fortsätter även nästa. För barnen blir det frågesport och lekar den sista gången. Vi kommer också att repetera en del av vad vi gjort den här terminen. Det är alltid bra att friska upp minnet!
 
I vuxengrupperna fortsätter vi med armbalanser och höftöppnare som tema. Vi kommer att öva på ”Lolasana”, men också på sidoplankan, kråkan och ”sidokråkan”. Vissa av de här positionerna kräver relativt mycket styrka och teknik och man måste därför acceptera att det tar tid innan man klarar av dem och det är inte heller nödvändigt att göra dem. I yogan finns det alltid alternativ. Det är aldrig en tävling utan istället måste man hitta en nivå som passar en själv.
 
Den andra delen av temat handlar om att släppa det som är jobbigt och svårt och att bara vara i sin yogautövning. Jag skrev om det i förra veckan och tänkte utveckla det här.
 
Vad som slog mig när jag skrev och funderade på detta är hur viktigt det är att ha stunder då man inte är produktiv, dvs. perioder då man låter hjärnan vila. Det är så lätt idag att hela tiden vara uppkopplad och det i sin tur leder ofta till att jobbet följer en vart man än går. Man kan aldrig riktigt slappna av. Visserligen gör man kanske annat, men om man stannar upp och lyssnar på sina tankar, så märker man ofta att de handlar om arbetet.
Jag tror de flesta har svårt att släppa sitt jobb. Arbetar man med människor är det lätt att man oroar sig över de som inte har det bra och som man vill hjälpa. Arbetar man med ekonomi eller personal oroar man sig kanske för det företag man är anställd på och de som är anställda där. Det behöver inte ens vara oro. Det kan vara positiva aspekter eller idéer, saker man vill genomföra och prova. Problemet är bara att man aldrig riktigt vilar. Tankarna cirkulerar kring jobbet hela tiden, oavsett om man tittar på TV eller är med barnen. Det kanske ser ut som om man är avslappnad och gör något roligt, men är tankarna kvar på jobbet blir effekten att spänningsnivån förblir hög.
 
Ett sätt att vila hjärnan och vårt intellekt är genom meditation och yoga. Om vi försöker släppa våra tankar en liten stund mår vi bättre. Det betyder inte att vi skall sluta tänka, utan bara att vi genom att öva upp vår uppmärksamhet blir bättre på att medvetandegöra våra tankar och på det sättet inte hela tiden behöver älta det vi varit med om eller det vi skall göra i framtiden.
 
Det kan vara svårt att släppa sina tankar, men genom träning blir vi bättre och det blir lättare och lättare att hitta fokus. Det är därför det är så nyttigt att ha en regelbunden yoga- och meditationsutövning. Det behöver inte vara timtal åt gången. En kvart om dagen är är bättre än ingenting alls, så försök att lägga in det i din dagliga rutin och tänk på att du faktiskt ofta blir produktivare i längden om du tar regelbundna pauser!
Namaste,
Signaturebest
IMG_8990

Leave a Reply

Your email address will not be published.