Du har förmågan att kontrollera dina reaktioner

683 1024 admin
  • 0

Ny vecka och nytt tema. Förra veckan hade vi temat “Allt är svårt innan det är lätt”. Då pratade jag om att det kan vara bra att påminna sig själv om att det mesta i livet handlar om att vi behöver övning och att det är nödvändigt att misslyckas för att utvecklas och komma vidare. Jag pratade också om att yogan inte handlar om perfektion utan om att må bra, men att det inte betyder att vi kan ha som mål att bli starkare och smidigare (eftersom det är bra för vår hälsa).

Vårt asanafokus förra veckan var stående positioner. De två följande veckorna kommer vi att koncentrera oss på vridningar.

Temat kommer att vara ”Du har förmågan att kontrollera dina reaktioner.” Det är något man hör ganska ofta och jag har läst det i otaliga böcker. Det har följt mig länge, men också varit svårt för mig att omsätta i praktiken. Naturligtvis måste man inte göra det, men om man vill må bättre och klara svårigheter tror jag att det är grundläggande.

Genom yogan och meditationen blir man mer medveten om sina tankar. Man upptäcker kanske negativa tankemönster eller andra egenheter. Jag tror inte att negativa tankar bara är av ondo. Ibland finns det en orsak varför de finns där. De vill kanske varna oss eller hjälpa oss på något sätt. Det är därför jag inte tror på att bara släta ut och göra allting till en ytlig hollywoodfilm. Att vara ledsen och arg hör till livet, men faran är när vi stannar i de känslorna och inte kan komma vidare. Det är då kan vara bra att försöka lära sig att bli mer medveten om sina tankar. Det man säger till sig själv i olika situationer påverkar hur man känner sig och hur man agerar.

Ett sätt att bli bättre på att kontrollera reaktionen på det som händer är att ta en paus innan man svarar eller reagerar. Just det skrev Micael Dahlén om i kolumnen “Räkna till åtta. Snälla.” i GP för ett tag sedan (http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2810973-micael-dahlen-rakna-till-atta-snalla-).

När vi utmanar oss själva i yogan och håller asanas vi tycker är jobbiga lite längre, tvingas vi stå ansiktet mot ansikte med våra tankar och reaktioner och det blir tydligare för oss vem vi är och hur vi reagerar när vi möter motstånd. Den lärdomen kan vi använda oss av i vardagen. Naturligtvis kommer vi inte i varje situation kunna vara samlade och presentera en lämplig reaktion, men jag tror att det med övning kan bli bättre. Första steget är bara att observera och bli medveten om sitt beteende och i andra steget kanske man också kan förändra.  Jag ser fram emot att träffa er alla i veckan!

Signatur

7sept15

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.