The Four Purposes of Life

756 1008 admin
  • 0

Sitter vid datorn och var tvungen att dra ned persiennerna i vardagsrummet för att det är så soligt ute. Så synd, jag älskar ju solen, men helt enkelt nödvändigt, eftersom jag inte kunde se vad jag skrev på skärmen.

Dagen har gått fort och jag skall snart börja mina yogalektioner. Just nu är jag lite nervös för min korrekturläsning, men det kommer att fixa sig. Jag kom ju efter lite grand under helgen, som jag berättade i går och än så länge har jag inte riktigt arbetat i kapp det, men jag har fortfarande fyra arbetsdagar kvar, så det borde gå om jag jobbar effektivt. Jag gillar inte att vara ute i sista minuten, men får acceptera att det är så ibland.

Jag lovade ju att komma tillbaka till boken “The Four Purposes of Life” här och skall göra det kort idag. Jag har förstått att den bygger mycket på Dan Millmans tidigare litteratur och kortfattat kan man säga att boken fokuserar på fyra huvudteman: Att lära sig av det man upplever i livet, att hitta sin karriär och sitt kall, att upptäcka sin väg och att koncentrera sig på nuet. Jag tycker det fjärde temat var intressantast och det som tilltalade mig mest. Temat handlar om att verkligen koncentrera sig och vara närvarande i allt man gör och att livet till syvende och sist är en serie av korta stunder. Här citerar Millman Emily Dickinson som skrev: “Forever is composed of moments” (s.126). Jag pratar ju om medveten närvaro i  yogan hela tiden och  ju mer jag funderar, desto mer kommer jag fram till att nyckeln till ett liv med mindre stress och oro är att ta ett andetag i taget och en sak i taget. Det betyder förstås inte att man inte skall planera och tänka på framtiden ibland, men att nyckeln till lugnet är att så mycket som möjligt leva här och nu med närvaro. Det är förstås en stor utmaning att vara i nuet, eftersom vår hjärna ständigt bombarderar oss med tankar (som ofta handlar om fel vi gjort eller hemska saker som skulle kunna hända), men det går lättare och lättare om man försöker och övar. Ett sätt är att göra så mycket som möjligt med uppmärksamhet. Det kan vara allt från att borsta tänderna till att äta mat eller att diska. Naturligtvis kan man inte göra det hela tiden, men man kan i alla fall försöka några gånger om dagen, så tror jag att man kommer att se resultat. Att man blir lugnare och mer avslappnad och att man till och med får mer gjort!

Jag kommer att skriva om veckans böcker imorgon. Nu måste jag avsluta. Mina barn kommer snart hem från skolan och det är dags att förbereda veckans lektioner!

Namaste,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.